Dopełniając zakupów w potężnym supermarkecie, co niemalże jest potrzebnym punktem zakupów spełnianym co jakiś czas, zauważamy różnorodne artykuły spożywcze zachwalane w marketingach jako super zdrowe, zawierające w sobie czy to szereg witamin, czy mikroelementów. Mamy do wyboru wybitnie szeroki asortyment pieczywa, od tego białego, pszennego, jak bułeczki czy bagietki, do ciemnego, jak chleb graham lub razowy – znacznie więcej na domenie ANCHOR. Wszelcy dietetycy zachęcają do jak najczęstszego jedzenia pieczywa razowego, jako tego, jakie ma właściwości zdumiewające dla zdrowia, mnóstwo mikroelementów, otrębów, które mają pomocny wpływ na skonstruowany przez nas układ trawienny. Jednak powinniśmy uważać, decydując się na zakup chleba ciemnego, czy jest to pieczywo rzeczywiście razowe, czy tylko ciemne, a nie razowe. Twórcy pieczywa nieraz stosują takie triki, że dodają do pieczywa szablonowego, pszennego bądź żytniego karmel, trochę ziarna słonecznika i sprzedają taki chleb jako zdrowe pieczywo razowe, tymczasem jest to wyrób tylko razowopodobny i nie wnosi do naszego organizmu jakichkolwiek wartości.
źródło: harlequiny.pl/